Selamat Hari Raya

Salam semua #BAlovers, jadi, hari ini adalah hari Jumaat terakhir didalam bulan Ramadhan dan tidak terlambat lagi bagi kita mengejar malam-malam terakhir dibulan mulia ini. Marilah kita memperbanyakkan amalan kita dimalam-malam terakhir ini dan semoga Allah SWT menerima segala amalan kita. InshaAllah, aamin.

Tidak lupa juga kami dari Bella Ammara ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Pandulah kenderaan dengan cermat dan kami doakan agar semua #BAlovers sampai ke destinasi yang ditujui nanti.

Pihak HQ Bella Ammara tidak beroperasi dari 1 Jun sehingga 13 Jun dan segala proses pengeposan akan dilakukan selepas 13hb Jun.

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin!

 

IMG 2687

 

– Ikhlas, BA Team.

Read more

Microsleep?

Hari Raya bakal menjelma beberapa hari saja lagi kan. Minggu ni, adalah minggu terakhir sebelum semua cuti raya. Semua berebut-rebut untuk membeli dan menyiapkan persiapan raya dan tidak lupa juga kaum lelaki sudah mula untuk memastikan kenderaan dalam keadaan yang baik. Ye lah kan, perjalanan jauh, jadi perlulah kita bersiap sedia untuk kenderaan dalam keadaan yang baik.

Baru-baru ini, kita digemparkan dengan berita sedih dimana kita kehilangan saudar kita, Founder Dnars Cosmetics oleh sebab microsleep. Microsleep ini boleh terjadi pada sesiapa sahaja dan banyak faktor yang boleh menyebabkan microsleep antaranya adalah kurang tidur, terlampau penat dan sebagainya.

Apa cara-cara bagi mengelakkan microsleep ini? Okay, kita perlulah elakkan diri dari memandu dalam keadaan yang memenatkan. Kalau tidak ada teman semasa perjalanan, adalah dinasihatkan supaya mulakan perjalanan dengan badan yang cergas. Pelbagai juga cara yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan microsleep ini dan antara nasihat yang paling perlu kita turuti adalah cuba untuk berhenti seketika dan tidur. Tetapi, jangan lupa untuk berhenti dikawasan yang selamat, contohnya di R&R atau hentian sebelah. (Jangan main telefon pula tau!)giphy 5

Antara tanda-tanda microsleeping ini adalah termasuk mata kuyu, tidak mampu untuk kekal focus dan juga merenung sesuatu objek atau benda dengan kosong. Microsleep boleh terjadi dalam masa hanya 2 saat dan dalam masa 2 saat, boleh terjadinya perkara buruk yang kita semua ingin elakkan.

giphy 4

Jadi, pastikan kita dalam keadaan yang cergas dan tidak mengantuk sebelum memulakan perjalanan. Akhirnya, kami dari BA team mendoakan semua pemandu sampai ke destinasi yang dihaji dan selamat memandu!

– BA Team

 

 

 

Read more

Resipi Coklat Chip.

Hai semua #BAlovers! Dah nak dekat musim Raya ni, pasti nya ramai yang mula mencari-cari respi kuih raya kan? Okay disini BA team nak share resipi biskut Chocolate Chips! Ni mestinya menjadi kegemaran anak-anak (eh, ibu-ibu dan bapa-bapa pun suka ni kan!) hehe. Okay disini BA Team sertakan resipi dan cara-cara membuat Biskut Chocolate Chips kegemaran ramai dari Azie Kitchen 😉

Biskut Famous Amos

Oleh: Azie Kitchen

Bahan A

1/4 cawan gula kaster

1/2 cawan gula perang

1/2 cawan mentega (~+75 gm)

1/2 cawan minyak jagung

1 biji telur gred B

1/4 sk garam

1/2 sb susu segar @ susu tepung

1/2 sk vanilla extract

Bahan B

2 cawan tepung gandum (di ayak)

1 sb serbuk koko (di ayak)

1 sb tepung jagung (di ayak)

1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)

1/2 sk soda bikarbonat

1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)

1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara:

  1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  3. Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

Selamat mencuba semua!

Read more

Samperit

Bila Raya sinonimnya haruslah Biskut Raya, untuk penyeri hari kan?! Tak lupa juga, kuih-kuih yang tradisional yang akan menaikkan lagi seri hari raya. Antara kuih-kuih yang sentiasa digemari ramai termasuk lah Kuih Tart Nenas, Samperit, Kuih Kapit dan sebagainya. Disini, BA Team nak share resipi salah satu daripada kuih yang disebut tadi!

Kini, kuih Samperit ada didalam pelbagai bentuk mengikut kreativiti masing-masing. Tetapi, bentuk yang paling dikenali adalah Samperit berbentuk bunga Dahlia. Disini, kami sertakan resipi untuk membuat Kuih Samperit Dahlia.

Bahan-Bahan

1 cawan mentega /butter
1 cawan gula kisar
2 biji kuning telur
2 cawan tepung jagung @ tepung kastad
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 sudu teh pewarna kuning ( kalau dah guna tepung kastad tak payah letak)
1 sudu teh esen vanila
hirisan buah ceri merah /hijau untuk hiasan

Cara Membuat Biskut Semperit Dahlia

  1. Putar gula dan mentega.
  2. Kemudian campurkan telur dan esen vanilla.
  3. Ayak ketiga-tiga tepung.
  4. Campurkan sedikit demi sedikit bahan yang diputar.Uli sampai sebati.
  5. Tambah tepung jagung jika masih lembik
  6. Sapu dulang dengan butter
  7. Masukkan doh dalam acuan semperit dan tekan doh ikut bentuk Bunga Dahlia.
  8. Panaskan oven dengan suhu 150  darjah celcius dalam 30 minit atau lebih hingga masak.

Petua Supaya Bunga Biskut Semperit Tak Rebah

  1. Rehatkan dulu biskut yang sudah diterap dalam setengah jam sebelum masuk ke dalam oven atau
  2. Masukkan doh ke dalam peti ais dalam setengah jam sebelum di terap menggunakan acuan semperit.
  3. Hanya masukkan kuning telur sahaja dan jangan campurkan putih telur.
  4. Kalau mix atau putar doh jangan sampai overbeat.InsyaAllah berhasil dapat biskut semperit Dahlia yang cantik.

Selamat mencuba, #BAlovers!

Read more

RAYA 2019 : BAskut Raya

BAskut Raya 2019 adalah satu projek dari Founder Bella Ammara, iaitu Belle Al-Yahya dan juga Carl Samsudin bagi staff-staff Bella Ammara. A brilliant idea, right?

BAskut Raya 2019 diusahakan sepenuhnya oleh team Bella Ammara dan mempunyai 8 jenis biskut raya yang menarik. Bukan itu sahaja, BAskut Raya diedarkan kepada semua butik-butik Bella Ammara dan mendapat sambutan yang hangat! (Well, I personally tried one of their cookies and no doubt, it’s delicious! Trust me.)

Bukan sahaja BAskut Raya jual dalam baling-balang yang loose, BAskut Raya juga menyediakan pembuatan hamper! Hamper yang mengandungi biskut-biskut raya yang menarik, boleh menjadi buah tangan yang sangat praktikal. Kan?

IMG 0519

BAskut Raya menjual biskut raya pada harga yang murah dan berbaloi tau. Oh! Tak lupa juga, projek BAskut Raya ini dipanjangkan dengan cara membuka peluang bagi sesiapa yang ingin menambah duit poket masing-maisng dengan cara menjadi agent atau dropshipper bagi BAskut Raya. Jadi, lebih ramai yang berpeluang untuk menambah duit poket masing-masing.

BAskut Raya kini boleh dibeli di Bella Ammara Bangi, Bella Ammara Shah Alam, Bella Ammara Factory Outlet di Setia Alam dan juga boleh dibeli melalui agent-agent kami! Selamat berpuasa semua #BAlovers!

-BA team

Read more

OOTD contest.

Bila Hari Raya, semestinya akan ada sesi bergambar. Jadi, OOTD semestinya akan ada. Sekali kita scroll Instagram mesti penuh dengan gambar-gambar OOTD Raya kan? Waktu Raya lah kita nak melaram lebih sikit kan? Walaupun lepas dah ambil gambar tu, kita akan sinsing lengan baju dan sambung cuci pinggan balik. Betul kan?

Jadi, demi kami menghargai effort semua untuk ambil gambar OOTD, Bella Ammara akan buat contest untuk OOTD Raya! Kami akan pilih 30 orang pemenang untuk menang RM 50 pada Hari Raya nanti! Lagi menarik, contest ini akan berlangsung dari 15 Mei 2019 sehingga 19 Jun 2019. Jadi, nak ke open house jangan lupa gunakan koleksi Bella Raya 2019 dan snap OOTD! Siapa tahu ada rezeki boleh menang RM 50 kan?

Cara-caranya sangat mudah untuk memenangi RM 50 iaitu ;

  • Peraduan bermula dari 15 Mei 2019 sehingga 19 Jun 2019
  • Peserta perlu membeli dan memiliki mana – mana Koleksi Bella Raya 2019 dari Bella Ammara.
  • Peserta dikehendaki untuk selfie atau memuat naik gambar OOTD mengikut kretiviti sendiri dengan menggunakan Koleksi Bella Raya 2019 di laman Instagram atau Facebook.
  • Gunakan hashtags #OOTDBellaRaya2019, #BellaAmmara, #BellaRaya2019 dan juga #BAlovers bagi memastikan pihak kami dapat memilih gambar yang paling menarik.
  • Pastikan akaun Instagram atau Facebook public supaya team kami dapat memilih gambar yang terbaik.
  • Pemenang akan dipilih berdasarkan gambar dan caption yang menarik.

tenor

Mudah kan untuk menang RM 50 duit raya?! Apa lagi, cepat-cepat beli Koleksi Bella Raya 2019 dan muatnaik gambar OOTD beserta caption yang menarik! ALL THE BEST! Love, #BAteam.

Read more

Stay Hydrated During Fasting.

Water is essential in our daily life. We might able to survive without foods but we are barely can survive without water. Therefore, it is important for us to stay hydrated especially during Ramadhan.

giphy 3

Here are few tips to stay hydrated during fasting;

 

  1. As usual tips, drink at least 8 glasses a day. If you are working or most of your daily routines are exposed to the sunlight, it is advisable for you to drink a lot.
  2. Avoid hot and spicy dishes. – As Malaysians, we LOVE hot and spicy dishes, however, during this fasting month, it is advisable for us to take less hot and spicy dishes that would increase thirst.
  3. Take less salty foods. Do not add too much salt in dishes, as it would cause us water retention due to these foods increases body’s need for water.
  4. Eat more fresh fruits and vegetables as it rich in water and fluids. They would stay in the intestine for a long time and it will reduce thirst.
  5. Drink fresh fruit juices rather than sweetened juices. As mentioned in the forth tips, drink more fruit juices as it is richer in water.
  6. Last but not least, try not to drink large quantities of water all at once.

giphy 2

 

Extra tips;

  • Drinking iced water to break fast could cause blood vessels to contract and indigestion, hence, it is recommended to drink a room temperature or slightly cold, according to your preferences.

Happy fasting & stay hydrated #BAlovers!

 

– BA team 😉

Read more

Balik Raya ada apa

Bila raya semua pasti balik ke kampung. Dari utara selatan barat timur semua berpusu nak balik. Lepastu mula lah kaum adam ni stress umpama ingin histeria dalam kereta oleh kerana jem dan tidak lupa juga permintaan kaum hawa yang sering ingin membuat hentian di kawasan R&R. “Habistu bila nak sampainya?” ni hanya kata-kata dalam hati kerana kaum hawa perlu dihormati oleh kaum adam. Banyak pengorbanan mereka dalam hidup kaum adam contohnya, gosokkan baju melayu, beruskan songkok, bersilat didapur demi juadah berbuka dan tidak lupa juga kegigihan mereka memekik untuk mengejutkan kita pada waktu sahur ya rakan-rakan. Jadi, layan saja lah kan.

Ya, bila balik raya ni pelbagai ragam yang kita akan saksikan dan tuan-tuan dan puan-puan, bahawasanya dikala jam begini, perlulah kita praktikkan dan tingkatkan tahap kesabaran kita pada tahap yang paaaaling maksima ya. Sesungguhnya orang yang sabar dan cerdik ini beruntung. Ingat itu ya tuan – tuan dan puan – puan. Apa yang perlu kita sediakan supaya hari kita berjalan lancar?

  1. Jarum dan pin
  • Bagi wanita, sediakan lah sekotak jarum serta pin ya kerana sesungguhnya pada waktu ini, jarum serta pin akan hilang dibawa arus kelekaan. Pada waktu sebegini, “biar lebih jangan kurang” perlu dipraktikkan. Usah nanti kerena kan kekurangan jarum atau pin, tudung kita tak menjadi pada hari raya yang pertama. Kita perlu elakkan insiden sebegitu pada hari yang mulia nanti, puan – puan.

giphy

  1. Cermin
  • Tuan – tuan dan puan – puan, peranan cermin pada pagi raya amatlahh penting ya. Bukan sahaja bagi kaum adam tetapi bagi kaum hawa apa tah lagi ya kan? Jadi, seperti yang saya katakan tadi, kita harus cerdik bagi mengelakkan insiden yang tidak diingini pada pagi raya nanti. Jadi, orang yang bijak akan menyediakan cermin sendiri! Dan tidak mengharapkan cermin dikampung! Yaahh, kita bijak! Kita tak akan lagi terlewat!
  1. Seterika
  • Bagi seorang yang extremis seperti kita, kita perlulah sediakan payung sebelum hujan. Kenapa seterika? Melainkan baju raya kita tak perlu digosok (ni another level of genius!), kita bawa seterika kita sendiri tuan tuan dan puan puan. Kita perlu menjadi bijak dan tak boleh harapkan seterika yang dikampung okay!

giphy 1

  1. Sampul raya
  • Kalau tak ada sampul duit raya dimalam raya, boleh bawa gaduh ya tuan tuan dan puan puan. Jadi bagi mengelakkan pergelutan yang bakal berlaku, siapkan lah sampul duit raya didalam kereta ya. Oh, jangan dibuat lupa juga isi yang diperlukan untuk kita mengisi sampul tersebut tuan tuan dan puan puan. Walaupun air mata umpama ingin menitis sedikit tatkala kita mengisi sampul tersebut, tetapi haruslah juga kita teruskan bertabah demi mengisi sampul tersebut.

cash money animated gif 11

Okay lah. Itu sahaja lah yang boleh kita bincangkan persediaan untuk raya tahun ini ya. Moganya kita boleh lebih bijak tahun ini, yay! Selamat Berpuasa semua!

Read more

Choosing the right outfit for Raya!

[title text=”Tips and tricks again! – from, #bateam”]

It’s only days away before Ramadhan comes! And then, RAYA! Don’t lie, we ALL are excited for raya isn’t it? We definitely want to look good and perfect, right? (read : women) hiks.

Okay, here we are at #BAteam wanted to share with you readers about few tips and tricks than can help you a lil bit.

Use loose and comfy.

  • Why loose? Girl, all those ketupat, rendang, lemang, soto and lontong will definitely needs a loose cutting dress >< (we can’t hold ourselves on the first day of raya. Trust me!) Once you have that loose cutting dress, it would definitely be comfy!

Soft material

  • Okay, lets be honest. This is optional okay. But for me, I prefer soft colours because it’s gonna be one hectic day! So we want to look soft and calm in that chaotic day! Hihi

Light and flowy material

  • It’s gonna be hot at our kampong, all the sweats, chaos would acquire us to feel light and flowy. So that we can move around, with no worries! Hiks

A ‘just nice’ length cutting

  • Yes girl, you don’t want your dress to be all over the mud, dirt and all those dry leaves – so, a nice cutting length is a perfect dress for raya!

(optional) – A soft/bold colours that will not have a sweat stain! ><

  • Raya means, photos! Cheers! Excitement! So, we don’t want all those sweat stains could ruin our raya photos, right? Choose colours that could save your day! (and photos) hiks.

Okay, that’s that. We really hope these tips can help you a bit in choosing your baju raya 😉 Happy shopping dearies and have a nice day! <3

Read more