Resipi Coklat Chip.

Hai semua #BAlovers! Dah nak dekat musim Raya ni, pasti nya ramai yang mula mencari-cari respi kuih raya kan? Okay disini BA team nak share resipi biskut Chocolate Chips! Ni mestinya menjadi kegemaran anak-anak (eh, ibu-ibu dan bapa-bapa pun suka ni kan!) hehe. Okay disini BA Team sertakan resipi dan cara-cara membuat Biskut Chocolate Chips kegemaran ramai dari Azie Kitchen ūüėČ

Biskut Famous Amos

Oleh: Azie Kitchen

Bahan A

1/4 cawan gula kaster

1/2 cawan gula perang

1/2 cawan mentega (~+75 gm)

1/2 cawan minyak jagung

1 biji telur gred B

1/4 sk garam

1/2 sb susu segar @ susu tepung

1/2 sk vanilla extract

Bahan B

2 cawan tepung gandum (di ayak)

1 sb serbuk koko (di ayak)

1 sb tepung jagung (di ayak)

1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)

1/2 sk soda bikarbonat

1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)

1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara:

  1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 
  2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.
  3. Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

Selamat mencuba semua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *